domingo, 12 de mayo de 2013

MISTERI D' ELX


  1. Ciutat i província on es representa el Misteri
    Elx, Alacant.
  2. Què és el Misteri d'Elx?
    Es tracta d' un dels espectacles més antics i singulars. Es troba dins de la tradició del teatre religiós europeu d' origen medieval. La UNESCO en 2001 el va declarar Obra Maestra del Patrimoni Oral i Inmaterial de la Humanitat.
  3. Època del Misteri
    Medieval
  4. Per què no intervenen dones?
    Per a respectar l' origen litúrgic-medieval, que prohibia l'aparició de dones en aquestes representacions.
  5. Quan es representa?
    El 14 i el 15 d' Agost
  6. Quina consideració internacional té? Des de quin any?
    Obra Maestra del Patrimoni Oral i Inmaterial de la Humanitat des del 2001.

    Quin altre nom rep el Misteri?
    La Festa.
  7. Què són els consuetes?
    Llibrets on estàn indicades les representacions.
En quin idioma està el text? Estructura del text?
En valencià. 259 versos organitzats en estrofes, quartetes octosil·labiques
Quinat textura musical té la música? Hi ha instruments?
Melodies d' origen medieval i renaixentista ,també amb intervencions barroques de segles més pròxims al nostre temps.Són de dos tipus, monòdiques i polifòniques. Predominen en el primer acte les monòdiques i en el segon les polifòniques. De les 26 peses musicals 10 són monòdiques i 16 polifòniques. Sí, hi ha instruments. En el passat s' acompanyaen, ara es fa a capella escepte una peça que es fa amb guitarra i arpa.
  1. Explica que ocurreix en la primera jornada. Com s'anomena aquest primer acte?
    La Mare de Déu acompanyada de María Salomé, Maria lacobe i alguns ángels forma un seguici que entra per l' entrada principalde la basílica i ascendix per l'andador.Des de la cúpulade l'esglèsia descendix un àngel en l' interior d' un aparell mecànic denominant mangrana. este àngel anuncia a Maria que la seua mort està a prop i li entrega una palma daurada perquè siga portada en el seu sepeli. Després de la mort de Maria, un nou aparell aeri, ocupat per tres adults i dos xiquets àngels , descendix lentament per a rèbre l' ànima de la Mare de Déu, que està representada per una imatge, instant en que conclou el primer acte de la representació. Aquest acte s' anomena La Vespra.


  2. Explica que ocurreix en la segona jornada. Com s'anomena aquest segon acte?
    La Festa s' inicia en els moments previs al sepeli de Maria que és interrumpit per un grup de jueus. un dels hebreu intenta tocar el cos de la Mare de déu i queda paralitzat. La súplica de tots els jueus li permet recuperar miraculosament la movilitat de tots els membres. Així els jueus s' unixen als apòstols en el soterrar de la Mare de Déu . La imatge de la mare de Dèu serà depositada a un fons situat al centre del cadafal, qu efa de sepultura. en aquell moment l'Araceli descendix per emportàrsela resucitada al cèl. S' obri el cèl i apareix un altre aparell ocupat per la santíssima Trinitat. El Sant Pare deposita sobre el cap de la mare de Déu una corona imperial.              

  3. Què és l'araceli?
    Es un aparell que descendix de dalt de l' esglèsia que s' emporta el cos de la Verge
  4. Opinió personal sobre el misteri

No hay comentarios:

Publicar un comentario